7 september 2017

Of kinderen graag groenten eten, hangt af van de moedermelk

Er is al heel wat inkt gevloeid over moeilijke etertjes en ook over borstvoeding, maar nu blijken die twee ook iets met elkaar te maken te hebben. Zo zouden zwangere vrouwen volgens een nieuw Amerikaans onderzoek in de gaten moeten houden wat ze zelf eten. Zo kunnen ze namelijk helpen bepalen of hun kinderen later al dan niet een fan zijn van groenten.

Of kinderen later al dan niet dol zijn op groenten, blijkt voor een deel afhankelijk te zijn van het soort moedermelk dat ze kregen. Onderzoekers van het Monell Chemical Senses Centre in Philadelphia kwamen tot die conclusie nadat ze een experiment hadden uitgevoerd met vijf groepen zwangere vrouwen. Drie groepen dronken daarbij telkens een maand groentensap voor ze borstvoeding gaven, een andere groep deed dat drie maanden lang en dan was er nog een controlegroep die geen sapjes dronk.

Toen de kinderen zes maanden oud waren en naar vastere voeding moesten overschakelen, werden hen telkens drie soorten granenpapjes voorgeschoteld: een neutrale versie, eentje met wortelsmaak en eentje met broccolismaak. En wat bleek, de kinderen van de moeders die groentensap hadden gedronken, waren ook zelf een grotere fan van de groentenpapjes.

"De zintuiglijke waarneming bij elke baby is anders, maar de smaak van het eerste voedsel waarmee ze al in de baarmoeder geconfronteerd worden, is afhankelijk van wat de moeder eet", zegt hoofdauteur Julie Mennella.

Voldoende groenten

Iets wat ook door Nathalie Michels, voedingsonderzoeker aan de UGent, wordt bevestigd in een interview met Radio1. "De voedingsmiddelen die de moeder consumeert, kunnen een effect hebben op de smaken die het kind ervaart", zegt ze. 
Al voegt ze er ook aantoe dat je als moeder in spe daarom niet per se groentensapjes moet gaan drinken. "Gewoon voldoende groenten eten zou moeten volstaan, maar het wordt dus wel aangeraden om er genoeg te consumeren."

Terug naar overzicht
site by Yappa